Xi pontok használata mozgásszervi fájdalmaknál

A Xi pontok a csatornán azok a helyek, ahol a Qi felszínes áramlása a mélybe bukik, hasonlóan egy hatalmas vízeséshez. Aki már járt ilyen helyen, az tudja, hogy a vízesésnél szinte vibrál a levegő, tele van a mozgás dinamikus erejével, a párával teli friss levegőben pedig sokszor a szivárvány is kinyilatkoztatja színeit. A köveken megtörő vízcseppek hangjainak miriádjai sajátos összhangzattá olvadnak össze. Valami hasonló, a vízeséssel mindenképpen analóg folyamatok mehetnek végbe a Xi pontoknál is, s az adott csatorna (vagy akár Nagy csatorna) keringését tudjuk vele többek között „dinamizálni”, keringtetni, s ezáltal pangtalanítani is! A kínai orvoslásban a fájdalom nem más, mint a Qi, vagy Vér pangása. Nem meglepő tehát, hogy a Xi pontokat fájdalomcsillapításra kiválóan használhatjuk, akárcsak egyszerű mezítlábas módon megszúrva (és szórva) a fájdalom helyén áthaladó csatorna Xi pontját, akár az alább részletezett módszerrel, akár egyéb módokon:

          I. lépés: meghatározzuk, hogy melyik főcsatorna/ín-izom csatorna területén van a fájdalom?

          II. lépés: megvizsgáljuk, hogy az érintett főcsatorna Xi pontján kívül a csatornához kapcsolható egyéb csatornák Xi pontjai érzékenyek-e (yin-yang, alsó-felső, jobb-bal, dél-éjfél szabály szerinti kapcsolatok)

          III. lépés: megvizsgáljuk, hogy ezek közül melyik 1-3 pont az, aminek nyomása leginkább enyhíti is a fájdalmat (a fájdalmas rész punctum maximumát is nyomva egyszerre), ill. növeli meg a fájdalom mentes mozgásterjedelmet?

          IV. lépés: erősen szórni ezeket a pontokat, mellette néhány helyi pontot lehet szúrni, vagy a beteg mozgassa az érintett testrészt. 15-20 percig legyenek bent a tűk

          E35, H59, V8, V9 (Yin/Yang Qiao és Wei Mai csatornák Xi pontjai) inkább elhúzódó fájdalmak esetén alkalmazandók

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *