A táplálkozás általános szempontjai:
- A legfontosabb étkezés a reggeli – legyen bőséges (kitartson ebédig) és meleg!
- Helyes ritmus – az emésztőrendszered már jóval az étkezés előtt elkezd felkészülni a finomságokra. Ha megváratod, vagy hirtelen megleped, azzal már eleve leterheled! Legyen rendszer az étkezésedben!
- Szánj időt az étkezésre – a haptákban bevágott ételt szintén többszörös erőbefektetés megemészteni! A fogakat és a nyálat nem véletlenül találták ki (azaz rágj rendesen)!
- Ha eszel, ne foglalkozz mással, maximum az asztaltársakkal való kellemes beszélgetés megengedett. Próbáld meg érezni az ízeket, figyeld, hogy milyen harmóniák jelennek meg a szádban zamatok formájában!
- 19h után már ne egyél (a szervóra alapján a Gyomor energiaszintje ekkor van a minimumon), egy kellemes (nem vízhajtó hatású) gyógytea elkortyolgatása azonban megengedett!
- Étkezések alatt ne igyál (néhány kortyot lehet), a felhígított emésztőnedveket ismét koncentrálni kell, mely további megterhelésekhez vezet
- Ezen elvektől való eltérés természetesen nem nagy probléma, ha egészségesek vagyunk és nincs panaszunk az emésztésünkre, ha nem jelentkezik az elszunnyasztó hatású “alhasi vérbőség” (köznevén “kajakóma”). Ha azonban betegségből szeretnénk felgyógyulni, illetve alkati gyengeségeinket szeretnénk kompenzálni, úgy előbb-utóbb kénytelenek leszünk szigorúbban odafigyelni étkezési szokásainkra!
A 6 Nagycsatorna funkcióihoz rendelhető alkatok diétás tanácsai:
Testes Yang:
Kezelési elv: hűteni, lassítani, mozgatni
Fő szempontok:
- nyers és növényi táplálékok arányának növelése
- lédús ételek fogyasztása (pl. levesek, főzelékek, párolt zöldség)
- melegítő hatású ételek kerülése (pl. gyömbér, bors, szegfűszeg, hagyma, fahéj, állati zsiradékok, cukor)
- savanyú (összehúz, fékez) és keserű (megszilárdít) ételek fogyasztása
- időszakos böjtölés (pl. heti 1 nap)
Javasolt ételek: rizs, köles, árpa, kukorica, almaecet, alma, körte, görögdinnye, karalábé, sárgarépa, fehérrépa, káposzta (savanyítva is), gomba, tofu, tengeri halak, zöldborsó, zöldbab, spenót, vaj, tejföl, kefir
Kerülendő ételek: aszalványok, zsírdús ételek, zsíros halak, lisztes, cukros ételek, száraz magvak, vadhúsok, kolbászfélék, alkohol
Javasolt gyógynövények: mentafajok, gyermekláncfű, vasfű, katángkóró, citromfű
.
Instabil Yin:
Kezelési elv: fokozatos ingerlés, szabályozni
Fő szempontok:
- keserű, sós, édes ízek
- enyhén melegítő hatású ételek
- nyugodt étkezés itt különösen fontos!
- húsfogyasztás mérséklése (pl. heti 3 nap)
Javasolt ételek: rizs, zab, búza, köles, kukorica, napraforgómag, szezámmag, méz, kacsa, csirke, galamb, őz, füge, dinnyék, őszibarack, alma, szőlő, cseresznye, alga, sárgarépa, káposzta, uborka, saláta, articsóka, sütőtök, krumpli
Kerülendő ételek: erős fűszerek (Hőséget termelnek!), tojás sütve, állati zsiradékok, ananász, citrusfélék, hüvelyesek, gyömbér, kávé, alkohol, ecet
Javasolt gyógynövények: édesgyökér, komló, macskagyökér, édeskömény, kamilla
.
Testes Yin:
Kezelési elv: melegíteni, pangtalanítani
Fő szempontok:
- savanyú és csípős, keserű ízek
- böjtölés nem javasolt
- hideg és nyers ételek kerülése
- főtt ételek, kompótok előnyben részesítése
Javasolt ételek: melegítő fűszerek (pl. mindazt, amit a forralt borba/mézes kalácsba beletennél…), babérlevél, kapor, bazsalikom, fokhagyma, feketebors, köles, kukorica, tojás, kakas, tyúkhús, marha, birka, alma, cseresznye, gesztenye, sárgarépa, petrezselyem, hagyma, sütőtök, édeskrumpli
Kerülendő ételek: szezámmag, tehéntej, sajtok, csiga, tenger gyümölcsei, kacsa, citrusfélék, dinnye, mangó, nyers saláta, uborka, gomba, paradicsom
Javasolt gyógynövények: édeskömény, édesgyökér, kakukkfű, gyömbér
.
Vékony Yang:
Kezelési elv: táplálás (túlzott melegítés nélkül), hűtés
Fő szempontok:
- édes és keserű ízek
- langyos és meleg folyadékok, levesek fogyasztása
Javasolt ételek: búza, rozs, zab, tofu, méz, tehéntej, kacsatojás, fürj, baromfi félék, nyúl, citrom, füge (nem aszalva!), alma, körte, mangó, dinnye, alga, uborka, saláta, gomba, spenót, krumpli, búzacsíra, aloe vera kivonat, probiotikum
Kerülendő ételek: alkohol, marhahús, birkahús, erős fűszerek, melegítő fűszerek (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, bors, mustár, erős paprika), hajdina, fácán, kecskesajt, szilva, dió, gesztenye, szőlő, fokhagyma, hagyma, aszalványok, alkohol
Javasolt gyógynövények: menta, édesgyökér, citromfű
.
Instabil Yang:
Kezelési elv: hűteni, szabályozni
Fő szempontok:
- keserű, sós, némi savanyú ízvilág
- nyers ételek fogyasztása
- csípős, fűszeres, zsíros, cukros ételek kerülése
Javasolt ételek: kapor, oregánó, búza, zab, köles, tofu, rizs, borsó, napraforgómag, mogyoró, lágytojás, kacsa, liba, csirke, marha, mandarin, citrom, füge, dinnye, alma, körte, tök, spárga, gomba, paradicsom, gomba, sóska, spenót, uborka, saláta
Kerülendő ételek: alkohol, kávé, dió, hajdina, pulyka, birka, barackok, cseresznye, hagyma, erős fűszerek
Javasolt gyógynövények: menta fajok, édesgyökér, édeskömény, macskagyökér, komló, citromfű, gyermekláncfű
.
Vékony Yin:
Kezelési elv: táplálás, tonizálás
Fő szempontok:
- édes és sós ízek
- tápláló, meleg ételek és folyadékok fogyasztása
- túlzottan melegítő, ill. hűtő hatású ételek kerülése
Javasolt ételek: fokhagyma, hagyma, szegfűszeg, főtt gabonák, hüvelyesek, dió, pisztácia, szezámmag, tojás, fürjtojás, méz, kagyló, szárnyasok, fácán, csirkemáj, vadhúsok, alma, körte (kompót!), őszibarack, cseresznye, szőlő, tök, sütőtök, padlizsán, sárgarépa, spenót, csukamáj olaj
Kerülendő ételek: tej, savanyú gyümölcsök
Javasolt gyógynövények: ánizs, kamilla, édesgyökér, galagonya