Zöld és a Szív

Az, hogy a természetes, zöld környezet jót tesz az egészségnek közhely. Ám az utóbbi időben a tudomány ezt számokkal is alátámasztotta. A brit tudósok ezúttal hasznos vizsgálatokat végeztek 😉 , s egész Anglia lakosságát figyelembe véve megállapították, hogy a legzöldebb környezetben élők a betondzsungeles lakókhoz képest harmaddal kevesebb eséllyel kerülnek kórházba szív-érrendszeri problémák miatt, továbbá szív-érrendszeri halálozásuk is feleakkora.  A kutatások szerint jótékony hatást már néhány utcai fa (sőt, még egy zöld papírlap szemlélése) is mérhetően kifejt, természetesen egy erdei környezet hatása ezeket nagyságrendekkel meghaladja.

A magyarázó okokat kutatva szóba jön a szimpatikus-paraszimpatikus tónus egyensúlya (azaz kevesebb a stressz és több a nyugi), az egészségesebb mikrobiom (megvan a napi természetes „kosz” bevitel a kertből), a tisztább levegő, a csökkent zaj- és fény szennyezettség, a növekvő elégedettség és öröm, illetve a testmozgás mértéke.

A kiváló bővebb tudományos cikk-szemle itt olvasható:
https://elitmed.hu/ilam/klinikum/a-zold-kornyezet-es-a-kardiovaszkularis-betegsegek

A fentebbiek alapján sem meglepő, hogy a mellkas közepén található anahata csakra (avagy szívcsakra) színe a zöld. Ennek a tónusnak a szemlélése tehát jótékonyan hat a fizikai szívünkre, a pránikus szív is leginkább ezt a színt igényli és a Szívben lakó Lelkünket is segíti egyensúlyba hozni, hogy a görcsöktől kilazultan megélhessük a boldogságot.

Gondozzuk hát növényeinket szeretettel és tavasszal Te is ültess egy fát a világnak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *